DE CHILLBUS

Wat is de Chillbus?
De Chillbus is een mobiel podium voor creatieve en talentvolle jongeren. Vanaf 2008 wordt een oude stadsbus ingezet als Chillmobiel: de CHILLBUS.
De Chillbus is met en door jongeren opgepimpt en omgebouwd tot een mobiel podium voor talentvolle jongens en meiden van circa 14 t/m circa 20 jaar. De Chillbus is het kloppende hart van workshops, debatten, presentaties en performances voor en door jongeren en geïnteresseerden van binnen en buiten de buurt, onder begeleiding van professionele kunstenaars van uiteenlopende disciplines (muziek, dans, theater, rap, mode-ontwerp, vj/ videokunst, beeldende kunst, DJ, fotografie en ontwerp).

De Chillbus als mobiel podium is open voor iedereen en trekt jongeren aan van alle culturen. Hij is geheel self sufficient, behalve een kleine behoefte aan stroom (een 220 aansluiting). Er kunnen optredens worden verzorgd in en voor de bus (met een klein buitenpodium) en verder is de Open Mic een manier om elkaar te ontmoeten, zijn er mogelijkheden voor grafitty (de bus is nooit af), te hangen in de chillbank en nog veel meer.


Chillbus-11-klein ChillbusKwakoe-klein

Even voorstellen: de Chillbus
De ‘Chillbus’ is een 10.260 kg zware DAF SB 201 DKDL 554 uit 1985 met, voor de liefhebbers, een Hainje motor. De bus is op 2 mei 2008 gevonden in Drente waar zij tot maart 2008 dienst deed als ‘Disco-bus’. Daarvoor was ze streekbus in de regio Leiden – Den Haag.
Op 8 mei 2008 heeft Yunus de bus vanuit het plaatsje Erica in rap tempo naar Amsterdam gereden. Daarna zou de bus nooit meer zo hard rijden (hard rijden is Chillbus-onwaardig!!): RDW en verzekering hebben de bus omgedoopt tot ‘Brommobiel, voertuig met beperkte snelheid’. Het kenteken werd verruild voor een brommerplaatje met het symbolische nummer QXL-022.
Eenmaal in het atelier in Amsterdam werden alle stoelen uit de bus verwijderd en buitenkant en binnenkant samen met jongeren opgepimpt. In mum van tijd was de egaal rode bus omgetoverd tot een kleurrijk grafitti-spektakel die veel opzien zou baren in de straten van Amsterdam. Binnen werd een podium met een complete DJ-set en giga groot TV scherm ingebouwd. Het mobiele podium voor creatieve jongeren beleefde zijn tweede gedaante.

Wanneer en waar heeft de Chillbus gereden?
Gedurende de maanden mei, juni en juli 2008 heeft het Chillteam met de jongeren vanuit de Oostelijke Eilanden en omgeving gewerkt aan het (verder) ontwikkelen van hun talenten. Met de CHILLBUS zijn vele boeiende activiteiten ondernomen: muziek gemaakt door en met jongeren, debat georganiseerd met Palestijnse jongeren via een live stream, gebarbequed met de plaatselijke meidenclub, naar Blijburg strand en naar Kwakoe festival gegaan, geluids- en filmopnames gemaakt en contacten gelegd met vele buurttalenten en buurt/jongerencentra en nog veel meer. Op 19 juli is een spetterende eindpresentatie gehouden in theater Studio/K op het Timorplein. Op 26 en 27 juli was de ‘ChillOut: meet the street’, een overzichtsexpositie van 3 maanden werken met de bus vanuit de Oostelijke Eilanden.
Op deze website vind je meer informatie over de verschillende activiteiten onder Archief 2008.

Toekomst van de Chillbus?
De Chillbus is in te zetten bij allerlei activiteiten met, voor en door jongeren. Dit kan zijn voor een (buurt)festival, een jongerencentrum, een jongerenproductiehuis, een school of een instelling.
Heeft u wensen of ideeën? Bel of mail ons voor meer informatie en een offerte op maat.


Informatie:
Noud Verhave - info@noudverhave.nl - 0655-335-465
Simon Rowe -
simrowe@gmail.com - 0642-223-187
Diane Elshout -
elshout@stedge.nl - 0620-438-929

De Chillbus is een initiatief van Moving Arts Project (Noud Verhave (beeldend kunstenaar/ fotograaf) en Simon Rowe (choreograaf/ theatermaker) in samenwerking met Diane Elshout (choreograaf/ dramatrurg)).